Gladiator – Gladiátor (2000)

Gladiator - GladiátorBeleértve a legjobb film díjat, a Gladiátor öt Oscar-díjat nyert a 73. Oscar-gála díjkiosztóján. A film azóta ikonná, több generáció kedvencévé vált, Russell Crowe pedig végleg betudta magát a legnagyobbak közé. A rendező, Ridley Scott, előtte és azóta is számtalan kiváló filmhez adta a nevét, ismertebb filmjei között szerepelnek a Hannibal, A Sólyom végveszélyben, az Amerikai gengszter, vagy éppen a Hazugságok hálója és a 2010-es Robin Hood is. E művét a Ben Hur, a Kleopátra, vagy a Spartacus méltó utódjának is nevezhetjük, 100 millió dolláros költségkeretét pedig az utolsó centig tükrözi a film profizmusa.

A rómaiak 180-ban csatát nyernek Marcus Aurelius (Richard Harris) utolsó hódító hadjárata alatt, a hadvezérnek, Maximusnak (Russell Crowe) pedig csak annyi vágya marad, hogy hazatérhessen családjához.Gladiator - Gladiátor A haldokló császár azonban, ahelyett, hogy fiára ruházná hatalmát, Maximus-t kéri meg, hogy vegye át pozícióját, és állítsa vissza a római köztársaságot. Aurelius-t azonban az éjjel meggyilkolja féltékeny fia, Commodus (Joaquin Phoenix), miután apja közli vele döntését , így szerezve meg a hatalmat. Első rendelkezési között elrendeli Maximus-t és családjának megöletését, és bár annak felesége és gyermeke meghal, ő mégis életben marad. A szerzett sérülések következtében azonban eszméletét veszti és rabszolgasorsra kerül, ahol, miután felépül, a gladiátorok sorsára jut. Gladiator - GladiátorHarci tapasztalatainak köszönhetően azonban életben marad a küzdelmek során, lassacskán pedig óriási hírnévre tesz szert a nép körében. Commodus 150 napos játékot rendez, melyen Maximus is harcolni kényszerül, egy ilyen alkalommal pedig felfedi kilétét ura előtt.

Ha mondani kell klasszikust, akkor a régebbi filmek mellett a Gladiátor az egyik, ami az ezredforduló utániak közül is megállja a legjobbak között a helyét. Főleg férfiak, de a nők nagy kedvencéről is szó van, számtalan apuka mutatja ezt a filmet fiának, ha azt éppen a TV-ben adják. Nagyszerűsége pedig azon kevesek közé emeli, melyeken nem fognak az idő vasfogai. Kötelező darab, ajánlott újranézésre.

9/10

Reklámok

Komment

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s